Fundación Europea de Medicina Tradicional Complementaria e Integrativa
In the Chinese Energetic Diet, a diet that meets the body's needs is essential for good health, since food is the source that nourishes the body. From food we obtain the necessary nutrients for the body to reproduce vital processes. Energy dietetics regulates food intake according to one's own needs.
Chinese energetic dietetics attributes certain energetic qualities to food that influence mental and physical states. Therefore, to understand energy dietetics it is necessary to know the characteristics of food.
The flavor of a food refers to the particular taste it produces when we ingest it. But also, according to Chinese medicine, it involves the reaction it produces in our body. With this approach we recognize five basic tastes: acid, bitter, sweet, spicy and salty. Of which sweet foods are the heaviest, because they generate a harmonizing effect. The acid astringes, the bitter dries, the spicy disperses and/or warms and the salty softens hardness.
It is important to highlight the concept of nutritious sweet flavor , and differentiate it from toxic sweet flavor . Nutritious sweet foods are mostly vegetables, some fruits and cereals (maize, quinoa, wheat, oats, etc.). On the other hand, foods prepared or sweetened with sugar, fructose, saccharin or any other sweetener, whether natural or chemical, are outside the classification of nutritive sweet taste , since their consumption weakens.
Los alimentos también se relacionan con los cinco elementos de la Medicina China: Tierra, Metal, Agua, Madera y Fuego. Los alimentos con sabor ácido astringente, contraen la energía vital hacia el interior del individuo, y actúa principalmente sobre el hígado y la vesícula biliar; el sabor amargo favorece el drenaje y la evacuación de los deshechos y beneficia al corazón y el intestino delgado. Los alimentos salados tienen la propiedad de ablandar y lubrificar, siendo su principal campo de actuación los riñones y las vías urinarias, y los alimentos dulces ascienden la energía vital y también tienen propiedades lubrificantes, actuando sobre el bazo, el páncreas y el estómago.
Por otro lado, tenemos el concepto de la Naturaleza de los alimentos, que se refiere al efecto que los alimentos producen en la temperatura corporal. Los alimentos calientes y templados tonifican, calientan y aumentan la vitalidad; los alimentos neutros estabilizan, armonizan y centran la energía, y los alimentos fríos ayudan a refrescar, sedar y además tienen propiedades astringentes e hidratantes.
Para determinar la cantidad de alimentos dulces, ácidos, amargos, picantes o salados, o la naturaleza, adecuados para cada persona, la dietética energética china toma en cuenta las necesidades internas de cada persona, así como las variables externas.
Before making good personalized guidelines according to energy dietetics, it is very important to make a good previous energy assessment according to Chinese medicine to establish the therapeutic principle to follow.